Saving Faces

Ik ben gek op documentaires en gisteren heb ik een prachtige documentaire van mijn lijst kunnen strepen. Deze docu wilde ik al heel lang zien, en gisteravond nam ik een paar uurtjes voor mezelf (inclusief een aflevering Glee) en heb ik hem in één keer, met hele grote ogen, gekeken. Ik heb het over Saving Faces, waarin we dokter Mohammad Jawad volgen. Hij werkt in Londen als plastisch chirurg, komt uit Pakistan, herstelde het gezicht van Katie Piper en besloot zijn geboorteland te bezoeken om slachtoffers van zuuraanvallen te helpen.

Saving Face

Ik wist dat het bestond, maar ik had geen idee dat het op zo’n grote schaal voorkwam. Jaarlijks worden er zo’n 125 gevallen van zuuraanvallen gemeld in Pakistan, maar het werkelijke aantal ligt natuurlijk veel hoger. De vrouwen die we in de documentaire te zien krijgen geven zich bloot. Ze laten ons hun gezicht zien en vertellen het verhaal achter de verwondingen. Ik heb zoveel respect voor deze vrouwen. In een land als Pakistan, waar vrouwen (vooral die uit de lagere sociale klassen) weinig te zeggen hebben, is het ontzettend moeilijk om als vrouw voor jezelf op te komen.

De meeste slachtoffers zijn jarenlang mishandeld en gemarteld door hun echtgenoten en kregen als klap op de vuurpijl een lading zuur in hun gezicht gegooid, sommigen zelfs terwijl zij lagen te slapen. Het ergste zijn natuurlijk de gevolgen; vrouwen mogen zich van hun familieleden niet meer zonder bedekking in het openbaar vertonen, voelen zich onzeker, mogen hun kinderen niet meer zien, kunnen soms überhaupt niet meer zien, hebben elke dag pijn, en worden uitgelachen en uitgescholden door vreemden. Het is een schande om zo verminkt te zijn en ze worden door iedereen veroordeeld.

Saving Face

Gelukkig is daar Mohammad Jawad. Hij weet door middel van plastische chirurgie het gezicht van deze vrouwen weer te laten lachen. Hij geeft ze zelfverzekerdheid en hoop. Moed. Kracht. En dat hebben ze ook zeker nodig.

De mannen ontkennen in veel gevallen dat ze de misdaad hebben gepleegd. Er komt een geval aan bod waarbij de man zuur over de vrouw heen gooide. Vervolgens gooide haar schoonzus benzine over haar heen en stak haar schoonmoeder haar in brand. Omdat ze door haar verwondingen niet zelf voor haar kind kon zorgen, moest deze dame noodgedwongen weer intrekken bij haar schoonfamilie, waarna er een muur tussen haar kamer en die van haar dochter werd gemetseld zodat ze haar nooit meer kan zien. Als de man wordt opgepakt zegt hij dat zijn vrouw gek is en dat ze zichzelf in brand heeft gestoken.

De documentaire laat zien hoe de maatschappij in Pakistan zich tegen deze vrouwen keert, maar ook hoe er positieve dingen uitgehaald worden. Tijdens het maken van de documentaire is er een wet aangenomen waardoor de straf op het verwonden door middel van zuur op levenslang is gesteld.

Saving Face

Ik raad deze documentaire zeker aan. Je kunt het je als Nederlander zo moeilijk voorstellen hoe het is om onderdrukt te worden en zo een aanval te overleven. De film geeft hier een goed beeld van en geeft ook hoop voor de toekomst. Je zult misschien wat tranen laten, maar het is geen echte tranentrekker (gelukkig). Het is gewoon een hele goede documentaire die op een geweldige manier een ontzettend moeilijk onderwerp aankaart.

Kijken dus! (bijvoorbeeld op Netflix)

Advertenties

Een gedachte over “Saving Faces

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s