Het vinden van een stage

Op het MBO en HBO is het vinden van een gepaste stage erg belangrijk, terwijl dit op de universiteit niet verplicht is. Een goede stageperiode staat mooi op je CV en is – als het goed – ook nog eens ontzettend leuk en leerzaam. Sommige scholen wijzen stages toe aan studenten, maar vaak moet je zelf op zoek. Omdat het vaak nog een hele klus is een goede, passende stage te vinden, geef ik vandaag wat tips waarmee je hopelijk je droomstage kunt vinden!

1. Begin op tijd met zoeken
Je docenten, ouders en andere mensen die graag roepen dat ze het beste met je voorhebben zullen waarschijnlijk continu tegen je vertellen hoe belangrijk het wel niet is om op tijd te beginnen. Begin op tijd met leren, begin op tijd met plannen… Omdat die mensen vaak in de categorie ‘Niks van aannemen’ vallen, is het logisch dat je al die goedbedoelde opmerkingen negeert. Maar nu ik hbo-af ben wil ook ik je op het hart drukken hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen met het zoeken. Als het je geen fluit uitmaakt waar je stage komt te lopen en het je ook niet interesseert of je een leuke tijd zult hebben, kun je inderdaad wachten tot het allerlaatste moment. Ik ben zelf ook een last-minute persoon en ik wil ook echt niet beweren dat ik wel op tijd ben begonnen met het zoeken naar een stage, maar daar heb ik na drie keer bijna op m’n bek gaan toch wel van geleerd. Dus neem het nou maar van mij aan, als je het van al die betweters in je leven niet kunt hebben: Op tijd beginnen is belangrijk!
Hoe op tijd is op tijd?
Op tijd beginnen met zoeken betekent niet een paar weken voor je stageperiode aanbreekt een paar mailtjes rondsturen. Ik raad je aan om je minimaal een half jaar van te voren al te oriënteren en een lijstje te maken van bedrijven die je leuk lijken. Dus kijk eens op de website van bedrijven die je interessant lijken, vraag rond bij mensen die je kent waar zij stage hebben gelopen en maak een lijstje van stagebedrijven die je wel ziet zitten. Zorg dat je minimaal vier maanden van te voren de bedrijven benadert. Zo zorg je dat je assertief overkomt en dat zien bedrijven graag.

2. Plan A t/m Plan F
Als je een geweldig stage bedrijf hebt gevonden zie je jezelf waarschijnlijk al helemaal door het bedrijf heen huppelen. Vergeet niet dat bedrijven vaak een gering aantal stageplaatsen beschikbaar hebben en dat je niet de enige bent die op een plekje zit te azen. Stuur je CV naar minimaal zes bedrijven die bovenaan je lijstje staan. Word je nergens aangenomen? Kijk dan welke bedrijven je verder op je lijst had staan en vergeet niet: “Don’t judge a book by its cover”. Wat in eerste instantie misschien een saaie kantoorgroep lijkt, kan wel eens een ontzettend gezellig team zijn.

3. Presenteer jezelf
Een goede CV is een must. Er zijn ontzettend veel websites te vinden waar je goede voorbeelden kunt vinden van CV’s. Ik vind het zelf erg belangrijk dat er een professionele doch leuke foto is bijgevoegd. Zo krijgt een manager meteen een beeld bij de persoon achter de brief. Zorg voor een goede opmaak, vergeet niet ook je hobby’s te vermelden (handig voor de manager om tijdens een eventueel gesprek een praatje over te beginnen) en vertel welke computer skills je bezit.
Zorg dat je sollicitatiebrief niet te standaard en statisch overkomt, je moet er namelijk wel een beetje uitspringen. Vaak wordt de brief niet gelezen en wordt alleen je CV doorgebladerd, maar in een goede sollicitatiebrief kun je jezelf ook een beetje ‘verkopen’. (Vergeet ook je portfolio e.d. niet bij te voegen!)
Verder is het uiteraard belangrijk dat je representatief overkomt. Niet alleen op de foto bij je CV, maar ook via het taalgebruik waarmee je een bedrijf aanschrijft.

4. Netwerk
‘Netwerken is belangrijk’ is ook zo’n kreet die je waarschijnlijk al vaak hebt gehoord en deze is ook zeker waar. Zet op Facebook en LinkedIn dat je op zoek bent naar een leuke stageplek en waarschijnlijk is er wel iemand die je een opstapje kunt geven of een tip voor je heeft. Vergeet niet de branche en specifieke eisen te vermelden in het berichtje.
Sommige scholen hebben ook een bestand met stageadressen waar je contact mee kunt opnemen. Of wie weet heeft één van je docenten wel een goed idee.Verder is het handig als de mensen om je heen ook hun ogen en oren voor je openhouden.

5. Social Media
Je zit waarschijnlijk wel eens op Facebook en weet ook vast en zeker dat bedrijven geregeld je Facebookprofiel bekijken voordat je op gesprek mag komen. Zorg er daarom voor dat je header en profielfoto in ieder geval niet te provocerend zijn (denk: geen dronken foto’s of een header met een half-naakt wijf er op). Ikzelf heb genoeg profielfoto’s gehad die waarschijnlijk niet heel sociaal wenselijk zijn maar die ik op ‘alleen voor vrienden’ heb gezet. Dat kun je voor ieder bericht op Facebook instellen en op die manier zien bedrijven alleen wat jij wilt dat ze zien.
En ja, je MOET LinkedIn op! Als je tijd hebt om te Facebooken of WhatsAppen heb je ook tijd om een zakelijk profiel voor jezelf aan te maken. Ook hier geldt: Zorg dat je jezelf verkoopt. Overdrijven mag best, maar wel met mate.

6. Geef waar ze om vragen
Soms kom je een vacature voor een stageplek tegen en daar staat dan vaak een hele lijst met eisen bij. Zorg dat je in ieder geval aan een groot deel van die eisen voldoet en noem de belangrijkste ook in je sollicitatiebrief. (En zorg dan ook dat je van te voren situaties hebt bedacht waaruit blijkt dat jij over deze vaardigheden beschikt, anders zit je tijdens het gesprek met je mond vol tanden.)

7. School bepaalt
Je school moet uiteindelijk je stage goedkeuren. Weet daarom goed aan welke eisen van school een stagebedrijf moet voldoen. Als je een bedrijf hebt gevonden dat jou ook wel ziet zitten, laat dat dan meteen aan je stagebegeleider weten. En vergeet alsjeblieft niet dat stagecontract op tijd te laten tekenen!

8. Comfort Zone
Waarschijnlijk wil je binnen je comfort zone blijven, maar eruit stappen levert vaak geweldige ervaringen op. Ik studeerde hotel- en eventmanagement en ben uiteindelijk bij een reclamebureau afgestudeerd, waardoor ik nu ook in die branche ervaring en contacten heb opgedaan. Ook buiten je eigen regio opzoek gaan naar een stage kan erg verstandig zijn. Zeker als je maar niets kunt vinden binnen jouw bebouwde kom, is het een goed idee om eens te kijken wat er in andere “kommen” te vinden is.

9. Het buitenland roept!
Wil je naar het buitenland op stage? Ik zeg DOEN! Weet wel dat het vaak lastig is om een uitdagende stage te vinden. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk een lagere functie krijgt dan je in Nederland zou krijgen en dat het regelen van zo’n stage meer werk is dan een stage in Nederland. Een goede optie voor het vinden van zo’n stage is het inschakelen van een stagebemiddelingsbureau. Je betaalt een bepaald bedrag aan dat bedrijf en zij zoeken en regelen een stage voor je (en meestal zorgen ze ook voor accommodatie). Het kost wel iets meer, maar je hebt in ieder geval garantie en een grotere kans om een goed bedrijf te vinden.

 

 

SUCCES!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s